În acest episod al seriei „Un autor, o carte”, Adina Dinițoiu, editor coordonator Literomania, ne propune o prezentare a volumului „Omenirea în pericol. Reconfigurare de traseu!” de Fred Vargas, apărut în 2020, la Editura Seneca (traducere din limba franceză de Alina Marc-Ciulacu; ilustrația de copertă este semnată de Dan Perjovschi: „You are here”, 2017). (Literomania)
Cunoscută pentru romanele sale polițiste de mare succes, scriitoarea franceză Fred Vargas (pseudonimul lui Frédérique Audoin-Rouzeau) explorează, în cea mai recentă carte a sa, „Omenirea în pericol” (Flammarion, 2019, 2020) viitorul planetei și al lumii vii, propunându-și să pună capăt „dezinformărilor cărora le cădem victimă” și să frâneze procesul industrial actual.
Fred Vargas ne avertizează – făcând apel la o vastă bibliografie în domeniu – că încălzirea globală este un pericol iminent și că resursele naturale ale planetei sunt pe sfârșite, așa încât singura soluție posibilă este să schimbăm direcția de mers a lumii noastre, să punem capăt poluării și creșterii economice.
Cu alte cuvinte, să facem A Treia Revoluție:
Dar iată-ne ajunși aici. La A Treia Revoluție. Care, față de primele două (Revoluția neolitică și Revoluția industrială), este foarte diferită, prin aceea că nu am ales-o. Ea a început deja, nu ne-a cerut părerea. Mama Natură a hotărât-o, după ce ne-a permis cu bunăvoință să ne jucăm cu ea vreme de decenii. Mama Natură, epuizată, pângărită, fără vlagă, ne-a închis robinetele. De petrol, de gaze, de uraniu, de aer, de apă.
„Omenirea în pericol” e o carte ce se adresează publicului larg, îndemnându-l să se informeze cu privire la schimbările climatice și la epuizarea iminentă a resurselor naturale, și să acționeze responsabil – chiar înaintea politicienilor – pentru viitorul umanității.
Credit foto: Daniel Jijie
Scrie un comentariu