Galerie foto/ video Nr. 196 Un autor - o carte

Un autor, o carte: „Omenirea în pericol” de Fred Vargas

În acest episod al seriei „Un autor, o carte”, Adina Dinițoiu, editor coordonator Literomania, ne propune o prezentare a volumului „Omenirea în pericol. Reconfigurare de traseu!” de Fred Vargas, apărut în 2020, la Editura Seneca (traducere din limba franceză de Alina Marc-Ciulacu; ilustrația de copertă este semnată de Dan Perjovschi: „You are here”, 2017). (Literomania)

 

Cunoscută pentru romanele sale polițiste de mare succes, scriitoarea franceză Fred Vargas (pseudonimul lui Frédérique Audoin-Rouzeau) explorează, în cea mai recentă carte a sa, „Omenirea în pericol” (Flammarion, 2019, 2020) viitorul planetei și al lumii vii, propunându-și să pună capăt „dezinformărilor cărora le cădem victimă” și să frâneze procesul industrial actual.

Fred Vargas ne avertizează – făcând apel la o vastă bibliografie în domeniu – că încălzirea globală este un pericol iminent și că resursele naturale ale planetei sunt pe sfârșite, așa încât singura soluție posibilă este să schimbăm direcția de mers a lumii noastre, să punem capăt poluării și creșterii economice.

Cu alte cuvinte, să facem A Treia Revoluție:

Dar iată-ne ajunși aici. La A Treia Revoluție. Care, față de primele două (Revoluția neolitică și Revoluția industrială), este foarte diferită, prin aceea că nu am ales-o. Ea a început deja, nu ne-a cerut părerea. Mama Natură a hotărât-o, după ce ne-a permis cu bunăvoință să ne jucăm cu ea vreme de decenii. Mama Natură, epuizată, pângărită, fără vlagă, ne-a închis robinetele. De petrol, de gaze, de uraniu, de aer, de apă.

„Omenirea în pericol” e o carte ce se adresează publicului larg, îndemnându-l să se informeze cu privire la schimbările climatice și la epuizarea iminentă a resurselor naturale, și să acționeze responsabil – chiar înaintea politicienilor – pentru viitorul umanității.

Credit foto: Daniel Jijie

 

Susține Literomania

Despre autor

Adina Dinițoiu

Adina Dinițoiu

Critic literar, jurnalist cultural și traducător din franceză, redactor la „Observator cultural”. Colaborează/a colaborat cu cronică literară la „Dilema veche”, „Dilemateca”, „România literară”, „Radio Romania Cultural”, „Bookaholic” etc. Este autoarea cărților „Proza lui Mircea Nedelciu. Puterile literaturii în fața politicului și a morții”, Editura Tracus Arte, 2011, şi „Scriitori francezi la Bucureşti (interviuri)”, Editura Vremea, 2014. În 2019, a coordonat, alături de Raul Popescu, volumul „Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă” (Editura Paralela 45, 2019). A tradus din franceză: „Opiul intelectualilor” de Raymond Aron (Editura Curtea Veche, 2007), „Antimodernii. De la Joseph de Maistre la Roland Barthes” de Antoine Compagnon (Editura Art, 2008, în colaborare cu Irina Mavrodin), „Sentimentul de impostură” de Belinda Cannone (Editura Art, 2009), „Patul răvăşit” de Françoise Sagan (Editura Art, 2012), „Ţara aceasta care-ţi seamănă” de Tobie Nathan (Editura Ibu Publishing, 2016, în colaborare cu Jianca Ştefan), „Un anume domn Piekielny” de François-Henri Désérable (Humanitas Fiction, 2018). Textele sale pot fi găsite și pe blogul personal: http://adinadinitoiu.blogspot.ro

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: